Första tiden med valp

Den första tiden med din valp är lite som att få hem en människobebis. En valp på åtta veckor kan jämföras med ett barn på ungefär 1,5 år, alltså skogstokig av energi och ett jävlar anamma. Av förklarliga skäl är pälsbebisen i behov av en husse eller matte som är klok och kan vägleda och hålla konstant uppsikt den första tiden. Dag som natt!

Vad behöver min valp den första tiden?

Den första tiden rekommenderas nya valpägare att vara lediga från jobb och andra åtaganden för att kunna ge en så bra start som möjligt för valpen. De 12 första veckorna är de viktigaste! Det är under den tiden du som valpförälder ska introducera valpen för allt i den kan tänkas komma att möta och uppleva i livet. Exempel på sådana situationer är att åka bil, vistas i trafikerade miljöer, träffa människor i olika åldrar, träffa utvalda hundar, gå på restaurang, gå i skogen eller gå på stans enda hundbageri. Det är lätt att glömma bort att allt i en människovardag är helt nytt för en liten valp. Introducera din vardag successivt för valpen så den blir trygg i den och förhoppningsvis harmonisk som vuxen. Men skynda långsamt! En valp som är trött och blir skrämd kan få men för livet. Läs av din valp och tvinga den aldrig till något som den inte vill. Låt pälsvård, kloklippning och annat ta tid och låt det bli en mysig stund.

Första tiden med din valp 

Valpmat

En valp får ofta med sig valpfoder från uppfödaren som den är van vid. Det rekommenderas att fortsätta med samma mat tills valpen blivit hemmastadd, sen går det bra att fasa in ny mat. I övrigt kan en valp precis som en vuxen äta godis och tuggben. Testa att ge smakbitar för att se vad just din valp gillar och tål.

Matskål & vattenskål

Köp gärna en mindre matskål att börja med, en som tål att vältas av en matglad valp. En matskål för vuxna hundar kan vara alldeles för stor för en liten krabat på åtta veckor. Tänk på att plast gärna tuggas på, så välj ett tåligt material, till exempel porslin, som gärna får ha gummikant under. Då slipper du en matskål som far runt hela köket med en valp i släptåg.

Tuggleksaker

Valpens främsta mål i livet är att upptäcka. Allt! Och gärna med sina sylvassa tänder. Hur känns det där stolsbenet att gnaga på? Hm, hur smakar en skosula? Hinner jag käka upp en soffkudde innan husse ser mig? Alla hundar har ett dagligt behov av tugg, och valpar ännu mer! Det kliar i tänderna och energin är på topp tills den däckar mitt i en tugga. Bunkra upp med tuggvänliga leksaker i olika textur. Tips! Köp inte för många innan valpen kommer hem, smaken är som baken. Låt valpen välja tuggleksak själv i djuraffären.

Aktivitetsleksaker

Mental stimulans är minst lika viktig som fysisk aktivitet för en liten jycke. Förutom tuggvänliga leksaker är det bra att bunkra upp med några som får valpen att tänka till lite extra. En mentalt aktiverad hund är mindre benägen att göra hyss! Det finns en uppsjö av aktivitetsleksaker som tillgodoser deras mentala behov. Ett tips är att leta efter aktivitetsleksaker som har en godisgömma, exempelvis en boll med hål för godis eller pussel där godis göms under brickor.

 

En trygg sovplats

En frisk åtta veckors valp sover i snitt uppemot 20 timmar per dygn. Därför är det viktigt att skapa en lugn och trygg sovplats i hemmet där den lilla krabaten kan gå undan och vila. Hitta en bädd som passar din hund, många valpar älskar så kallade igloos som blir som ett eget litet krypin, medan andra föredrar en mer traditionell hundbädd. Lägg gärna filten som luktar valpens mamma i bädden för ökad mysfaktor. (kolla in vår egna favorit Classic Nest hos Denjo Dogs)

Den första tiden har valpen inte gjort sig hemmastadd ännu och hemmet kanske känns stort och lite läskigt. Det bästa (och mysigaste) tipset är att sova tillsammans med valpen på en madrass på golvet tills den känner sig trygg nog att sova själv. Obs! Om du inte vill ha hunden sovandes i sängen som vuxen får du passa dig. Det gäller att du står emot de där blanka valpögonen och är konsekvent med att människosängen inte är för fyrbenta.

Valpar vet ofta inte själva när det är dags att vila, då kan du som husse eller matte behöva ta valpen till en lugn plats och klappa den till sömns. Säg något gosigare än att hålla i en sömnig valp i famnen.

En trygg sovplats

Bajspåsar

Är du redo för en bajsfest? De kommande 10-15 åren kommer du som hundägare plocka upp efter din hund några gånger om dagen. Små valpar har dessutom inte lärt sig var det är lämpligt att göra sina behov. Varför gå ut och göra ifrån sig när det är varmt och skönt inne? Bästa tipset är att gå ut OFTA, så fort de ätit, sovit eller lekt. Vi snackar 1-2 gånger i timmen första tiden! Var lika envis som din valp.
Som du säkert kan räkna ut kommer det gå åt en HEL del bajspåsar så gör gärna naturen en tjänst och välj gärna komposterbara påsar. Det finns otroligt gulliga påsar, hos oss exempelvis. Och till dig som tänker strunta i att plocka upp efter din hund, det är till och med olagligt enligt svensk lag och kan i värsta fall ge fängelse. Det är rent ut sagt skitdumt att ta risken.

 

Uppfostra valp steg för steg

En glad och trygg valp är en valp som vet vad som gäller i alla situationer och kan lita på att sin ägare har koll på läget. Även om valpen är så gullig att du vill låta den göra exakt som den vill eller äta från din tallrik så tänk på framtiden! Att sätta gränser är minst lika viktigt som lek och gos. Jobba med aktiveringar och belöningar. På så sätt skapas ett starkt band mellan dig och din pälskling som varar livet ut. Det tycker vi är värt att fira med en riktigt smaskig hundtårta.

Koppelträning

Ge inte upp! En hund som drar i kopplet är jobbigt för alla inblandade. Kanske har du spanat på ett fint dyrt koppel i italienskt läder men den tråkiga sanningen är att din valp är för liten. Den kommer antagligen hellre tugga på det goda lädret med sina små sylvassa mjölktänder än att gå fint. Införskaffa ett lätt koppel och halsband/sele i tyg som tål valpens upptåg. Öva lite varje dag och belöna när hunden går som du önskar. Ett bra grundknep är att så fort valpen drar stanna upp och invänta att hen söker din ögonkontakt. Belöna och fortsätt promenaden när hunden backar och kopplet inte är spänt. Upprepa.

 

Valp träffar andra hundar

När det är dags för valpen att träffa potentiella nya bästa pälskompisar är det bra att göra det sakta men säkert. Börja med att på en promenad titta på andra hundar utan att hälsa så den vänjer sig vid tanken att det finns fler fyrfotingar på jorden än den själv. Efter hand kan du låta valpen träffa en trygg och lugn hund som låter hen nosa på den. När de börjat lära känna varandra är det såklart helt okej att den leker med andra hundar. Tänk dock på att valpar är små och stora hundar kan vara lite extra läskiga att möta. Kom ihåg! Det är ingen självklarhet att alla hundar gillar varandra och det är helt okej.

 

Bra att veta om valpträning och valpens första tid

Redan när du fått hem din lilla pälsbebis kan du börja lära den små tricks. Sitt, ligg, stå är enkla övningar som de flesta valpar klarar av snabbt med lite övning och godis. Träna korta stunder, ett par minuter räcker gott och väl för att trötta ut en liten valphjärna. Förutom en cirkushund får du en hund som vill vara med dig och som tycker husse/matte är den roligaste personen i hela världen. En hund som lärt sig träna som valp blir även ofta mer lättlärd även i vuxen ålder. Uttrycket att det inte går att lära en gammal hund att sitta är i så fall till viss del sant, men med lite pannben och goda pupcakes är det mesta möjligt.

 

Peter Svensson